torsdag 17 maj 2018

Liberal tystnad om Vänstertåget första maj i Sundsvall


Sundsvalls Tidning valde som vanligt att inte nämna om Enad Vänsterdemonstrationen Första maj. Jag skrev ett svar på en ledare som kritiserade att första maj är så mycket historia, inget om framtiden. Ja, han kunde ju ha tittat på vänsterns tåg då; En annan värld är möjlig - men den bilden vill han inte visa. Inte heller vill han prata om klass i anslutning till dagens samhälle. Och inte heller vill ST visa vårt eget lok, först i tåget. Svarsartikeln kom in i tidningen 7 maj, men Bohlin valde att inte kommentera den. 
"V: Ökade klyftor och otrygga anställningar är verklighet i dagens liberala lekstuga
          Med anledning av Marcus Bohlins ledare Varför berättar Ardalan Shekarabi inte den moderna historien om Sundsvall? ST 1/5.
Marcus Bohlin skriver att arbetarrörelsen mest pratar om gamla tider. Han har inte upptäckt att hans moderna Sverige är en återgång till gamla tiders orättvisor. Där hur du lever och hur länge du lever beror på vilken klass du tillhör.
Därför nämner varken han eller ST i övrigt, vänsterns demonstrationståg i Sundsvall, vars tema var framtiden, att en annan värld är möjlig, ett Sverige för alla – inte bara för de rikaste.
Efter en lång, positiv utveckling, som startade med arbetarrörelsens strider för rätt att organisera sig, allmän rösträtt och bra skola för alla, rör Sverige sig bakåt i stället för framåt. Vi har de snabbast växande klyftorna i Europa. Allt fler blir fattigpensionärer. Inkomstskillnader är tillbaka i nivå med 1940-talet. Inga framtidsinvesteringar görs.
Dagens liberala politik är en återvändsgränd som leder tillbaka till 1800-talet.
Det är inte modernt att, som de borgerliga vill, göra ännu fler anställningar otrygga. Det är 1800-tal.
När allt fler inte klarar sig på sin pension vill de borgerliga och även Socialdemokraterna höja pensionsåldern. Hur liten höjningen av pensionen blir har de inte kommit överens om ännu.
I stället för en bra skola för alla är målet nu en bättre skola för vissa och höga vinster åt aktieägarna.
Och ingen gör de nödvändiga satsningar som behövs för att ställa om Sverige till ett klimatmässigt hållbart samhälle.
Denna liberala politik gynnar på kort sikt de rika, som ges stora vinster på kapitalinkomster. Men för samhället i sin helhet är dagens liberala politik en återvändsgränd som leder tillbaka till 1800-talet.
Vänstertåget hade cirka 250 deltagare och en kultursatsning värd en bild i ST. En gammal vagn ombyggd till lok, med en vacker målning och med krav bland annat på att Återförstatliga järnvägen. Ett krav som skulle få slut på dagens liberala lekstuga där många bolag vill tjäna pengar, men ingen vet när tågen kommer fram. Som på 1800-talet, innan staten tog över.
Åke Johansson,
Vänsterpartiet Sundsvall, tidigare järnvägare och fackligt aktiv i SEKO"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nu ska vinsten gå till finska staten

  Finsk tågaktör erövrar Sverige – experter varnar bolaget för kaos Rubrik i Dagens Nyheter 5 mars. Bakgrunden är att Finska statens järnväg...