onsdag 4 april 2018

Tyst om ojämlik cancervård som dödar fattiga

Cancerfonden presenterade nyligen en rapport som visade att 2900 cancersjuka dör varje år alldeles för tidigt, för att de inte får samma vård som andra. Hade de haft en längre utbildning och en högre status i samhället så skulle de fått en bättre vård och levt längre.
Jag hörde nyheten i radio tidigt på morgonen en onsdag för precis två veckor sedan. Kommer ihåg dagen eftersom vi hade möte med Stadsbyggnadsnämnden den dagen och vi hade en diskussion om detta i majoritetsgruppen (S, V och C) på morgonen. Har sedan funderat på vad det skulle bli för debatt om detta. Men ingenting.
Är jag förvånad? Nej.
Borde jag vara det? Nej.
Det är så här den liberala nyhetsrapporteringen fungerar. Inte bara ledarsidan är politiskt styrd. Även nyhetsrapporteringen inne i tidningen är styrd. Säkert inte så att någon väljer bort av direkt politiska skäl. Det är bara det att det är ingen nyhet för dem att nära 3000 cancersjuka inte får den behandling de har rätt till, en behandling som skulle göra så att de kunde leva många år till. Så som cancersjuka som har en längre utbildning, som har en högre status i samhället de facto gör tack var att de får en bättre vård.
För liberaler, liksom för högerpopulister som SD, liksom för den etablerade delen av socialdemokraterna, finns det inga klasskillnader. De ser inte skillnaderna mellan arbetare, kapitalister och mellanskiktet däremellan. Skillnader som vi andra ser på område efter område. När det gäller hälsa, när det gäller otrygga anställningar, när det gäller pensioner, när det gäller boende.
Den fackliga tankesmedjan Katalys, där Seko är en av initiativtagarna, har under vintern gett ut många viktiga rapporter som visar hur dagens klassamhälle ser ut. Jag har inte läst dem alla, men de finns nerladdade. De finns att ladda ner på hemsidan katalys.org
Katalys gör ett fantastiskt bra och nödvändigt arbete för att visa samhällets tystade röster och visar hur och att en politik för ökad jämlikhet är möjlig och nödvändig. Mikael Nyberg skriver t ex i nr 45 ”Det nya arbetslivet: management-by-stress” hur anställningar inte bara blir otrygga. Han visar också att det nya arbetslivet också gjort arbetsgivarna väldigt mycket mer försvagade inför en fackföreningsrörelse som tar strid för sina medlemmar.  Om den gör det. Om vi gör det.
En vänster som tar strid för klassen har alla möjligheter att växa sig stark idag. 
Cancerfondens rapport finns här https://www.cancerfonden.se/cancerfondsrapporten/utbildningsniva-paverkar-risken-att-do-i-cancer
och Katalys rapporter finns här https://www.katalys.org/publikationstyp/rapporter/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nu ska vinsten gå till finska staten

  Finsk tågaktör erövrar Sverige – experter varnar bolaget för kaos Rubrik i Dagens Nyheter 5 mars. Bakgrunden är att Finska statens järnväg...